Shekerinska në Shkollën për Politikë: Historia është shumë e qartë – vendet që kanë aleatë do të ecin përpara

„Anëtarësimi në NATO ishte një sukses i madh dhe ne duhet ta shrytëzojmë atë. “Tani, si anëtare e Aleancës, ne kemi fuqinë për të ndikuar në politikën e saj ndaj rajonit tonë dhe më gjerë,” tha ministrja Radmilla Shekerinska në ligjëratën e sotme para studentëve të Shkollës për Politikë, e cila është pjesë e Qendrës Presidenciale për Arsimim Politik. “Historia është shumë e qartë – shtetet që kanë aleatë do të ecin përpara. “Nëse arrijmë të ndërtojmë aleanca që do të jenë të përhershme, që do të jenë në avantazhin tonë, atëherë mund të përballemi me çdo krizë,” tha ministrja.

Shekerinska tha se problemet e reja në botë, të cilat janë gjithnjë e më pak vetëm ushtarake, dhe gjithnjë e më shumë hibride dhe të shkaktuara nga ndryshimet klimatike, kanë imponuar konceptin e “mbrojtjes së gjelbër”. Në këtë kontekst, ushtria dhe mbrojtja duhet të bëjnë ndryshime të shpejta, për t’u përshtatur me intensitetin në rritje të thatësirave, përmbytjeve dhe zjarreve.

„Prandaj, fokusi mbrojtës do të jetë që ne nuk duhet të planifikojmë më aftësitë tona ushtarake vetëm për aktivitetet ushtarake, por duhet të krijojmë struktura civilo-ushtarake që në situata të tilla do të jenë më të shpejta, më efikase, më të përgatitura dhe të pajisura. “Dhe ky është tashmë një diskutim që ka filluar ngadalë të zhvillohet edhe në NATO,” shtoi Shekerinska. Ministrja theksoi rolin e helikopterëve të ushtrisë dhe Armatën në shuarjen e zjarreve si një shembull të mirë që ky komponent i ushtrisë duhet të forcohet dhe tha se zjarret që shpërthyen në shumë vende të tjera me kapacitete më të forta, treguan se asnjë vend nuk mund të përballojë këto vetëm, siç u pa kohët e fundit kur pjesë të Ballkanit dhe Evropës Juglindore u goditën nga stuhi zjarresh.

„Prandaj, nëse disa njerëz në vend kanë ende dilema se çfarë do të thotë anëtarësimi në NATO për ne, unë do të them vetëm se unë, si Ministre e Mbrojtjes, nuk do të kisha qenë në gjendje të merrja gjysmën e ndihmës po të mos ekzistonin marrëdhëniet aleate që jemi krijuar me shtetet tjera anëtare,” tha ministrja.

Shekerinska tha gjithashtu se rastet e zjarrit imponuan nevojën për një reformë urgjente të sistemeve të mbrojtjes dhe shpëtimit, për të cilat Ministria e Mbrojtjes është tashmë përgjegjëse dhe se hapat e parë u ndërmorën për bashkëpunim me Slloveninë, në mënyrë që Maqedonia e Veriut të përmirësojë burimet për veprim në situata krize. “Ne u dakorduam me Slloveninë për të drejtuar një pjesë të bashkëpunimit dypalësh në atë fushë, të ashtuquajturën “Programi i Berovës”. Ne gjithashtu do të marrim pajisje prej tyre, por unë nuk dua të mbështetem vetëm në pajisjet e dhuruara, por gjithashtu do të modernizojmë pajisjet tona, dhe do të dërgojmë zjarrfikës në shkollat në Slloveni. “Përvoja me zjarret ka treguar se duhet të propozojmë ligje krejtësisht të reja, një model krejtësisht të ri dhe një institucion të vetëm që do të punojë në atë fushë,” tha ministrja Shekerinska.

Други вести
Skip to content