Shekerinska: Bashkohemi me konceptin e NATO-s për mbrojtjen e gjelbër, kazermat në Petrovec dhe Kumanovë do të ngrohen me gaz natyror


Dy kazerma të mëdha të Armatës, kazermat në Petrovec dhe Kumanovë do të fillojnë të përdorin gaz natyror për ngrohje në vend të karburantit, për të cilën janë nënshkruar marrëveshje me dy kompani vendase, njoftoi sot ministrja e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska.

Ministri theksoi se vendi, si pjesë e NATO-s – hap një kapitull të ri në fushën e mbrojtjes së mjedisit, duke u bashkuar me konceptin e Aleancës së Mbrojtjes së Gjelbër.

„ Ne duam të përfshijmë komponentin mjedisor në veprimet tona jo vetëm në ditët kur flasim për mbrojtjen e mjedisit, por çdo ditë dhe në çdo pjesë të punës sonë. “Ne e bëjmë këtë për të modernizuar Armatën dhe objektet e saj, por mbi të gjitha për të mbrojtur qytetarët në komunat ku kemi kazermat, dhe në të cilat ndotja po bëhet gjithnjë e më shumë një çështje të cilës i kushtojmë vëmendje”, tha ministrja.

Projektet, nënvizoi Shekerinska, kanë filluar vitin e kaluar, marrëveshjet tashmë janë nënshkruar dhe gjatë këtij viti pritet që këto dy kazerma të mëdha të ridrejtohen nga karburanti një gaz natyror.

„ Do të jetë e shëndetshme jo vetëm për pjesëtarët e Armatës që punojnë dhe jetojnë atje, por edhe për të gjithë qytetarët që varen nga ajri që thithim,” tha ajo.

Mbrojtja e mjedisit është një temë që i kushtohet vëmendje e madhe në NATO, tha ministrja dhe shtoi se në të kaluarën Ministria e Mbrojtjes u kujdes për mjedisin, përmes matjeve të ndotjes gjatë zbatimit të stërvitjeve të mëdha, të cilat treguan se stërvitjet nuk shkaktojnë ndotjen e mjedisit.

Ministrja paralajmëroi se plani për tranzicionin e energjisë dhe rritjen e efikasitetit të energjisë do të kompletohet së shpejti, veçanërisht duke investuar në fotovoltaikë që do të krijojnë energji për nevojat e Armatës.

„Në tre vitet e ardhshme, ne jemi të gatshëm të investojmë intensivisht në fotovoltaikë që do të krijojnë energji për nevojat tona dhe me planin që do të paraqesim së shpejti, në planin afatgjatë, do të kursejmë para dhe do të zvogëlojmë ndotjen. “AKy është një koncept që, përveç zvogëlimit të ndotjes, mbron jetën e njerëzve dhe kjo është detyra e çdo sistemi mbrojtës,” përfundoi ministrja.

Други вести
Skip to content