Marina Ushtarake në Lisbonë mirëpret me nderime të larta mbërritjen e Shekerinskës – Maqedonia e Veriut dhe Portugalia fillojnë bashkëpunim në mbrojtje për herë të parë

Aleanca e NATO-s forcon lidhjet e mbrojtjes midis Maqedonisë së Veriut dhe Portugalisë – u tha në takimin e ministrave të Mbrojtjes Radmilla Shekerinska dhe Zhao Gomesh Kravinju, mbrëmë në Lisbonë, ku një delegacion nga Ministria e Mbrojtjes dhe Armata e Republikës së Maqedonisë së Veriut i i kryesuar nga ministrja ndodhet në vizitë zyrtare dy-ditore.

Shekerinska u mirëprit nga homologu i saj portugez me nderimet më të larta dhe një ceremoni solemne në të cilën intonacioni i himnit tonë kombëtar u pasua nga toga nderi nga marina për nder të ardhjes së ministres.

Duke falënderuar për ftesën për vizitë, Shekerinska shprehu shpresën se Marrëveshja për Bashkëpunimin Bilateral të Mbrojtjes do të nënshkruhet së shpejti dhe që të dy vendet të kenë një bashkëpunim të suksesshëm. “Portugalia ishte ndër valën e parë të vendeve që filluan ratifikimin e protokollit për pranimin tonë në NATO, të cilin ne e konsiderojmë një akt jashtëzakonisht miqësor dhe vullnet politik për të mbështetur Maqedoninë e Veriut. “Unë jam ei bindur se kjo ka krijuar një bazë të mirë për ne që të zhvillojmë bashkëpunim të sinqertë dhe të frytshëm si aleatë në Aleancë,” tha Shekerinska në takim.

Ministrja informoi homologun portugez për planet për integrimin ushtarak të vendit në NATO, të cilat duhet të përfundojnë në fund të këtij viti, si dhe mundësitë e ofruara nga poligoni ushtarak Krivollak, të cilin ne e zhvillojmë si një kapacitet vendor dhe të Aleancës.

Ministri Kravinju ripohoi interesin e tij në krijimin e një Marrëveshjeje Bashkëpunimi Bilateral dhe tha se Portugalia vlerëson shumë arritjet e Maqedonisë së Veriut në drejtim të anëtarësimit në NATO dhe kontributin e saj në sigurinë dhe stabilitetin rajonal. Ai mirëpriti përpjekjet e vendit tonë për të filluar negociatat me BE dhe theksoi se vendi i shteteve të Ballkanit Perëndimor është në BE.

Të dy ministrat ranë dakord për stërvitje të përbashkëta të forcave speciale dhe bashkëpunim më të madh në mbrojtjen kibernetike, për të cilën ministri Kravinju shprehu gatishmërinë për të siguruar mbështetje përmes programit PESCO, veprimtaritë e të cilit koordinohen nga Portugalia.

Delegacioni i Ministrisë së Mbrojtjes dhe Armatës gjithashtu vizitoi Komandën e Përbashkët të Operacioneve – selinë operacionale për misionet e NATO-s, OKB-së dhe BE-së jashtë vendit, ku ata patën informime dhe bisedime me Shefin e Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura Portugeze, Admiral Antonio Silva Ribero . Delegacioni gjithashtu vizitoi Akademinë e Komunikimit dhe Informacionit të NATO-s, si dhe shkollën ushtarake për trajnime dhe stërvitje për misione të huaja, këmbësori, njësi të mekanizuara dhe artileri.

Други вести
Skip to content