Browsing Category

Вести

Шекеринска на Преспа форум дијалог: Преспанскиот договор го покажа прогресот на регионот

„Двата договори кои ги носат имињата на двете езера, Охрид и Преспа, ја имаат истата мисија – создавање на функционална мултиетничка демократија, интегрирана во Европската Унија и во НАТО.“Ова го истакна министерката за одбрана…

Шекеринска на Преспа форум дијалог: Нема одржливи мир и безбедност без вклученост на жените во…

„Прашањето на вклученоста на жените во процесите на одлучување, во мирот и безбедноста, не е само проблем на жените во Западен Балкан, но Западен Балкан има примери зошто вклученоста на жените во процесите на одлучување гарантира…

Одржан Семинар за унапредување на процесот на Планирање, програмирање, буџетирање и извршување во…

Клучниот персонал во Министерството и Армијата предводени од државниот секретар Драган Николиќ денеска во Домот на Армијата беа дел од семинарот за унапредување на процесот на Планирање, програмирање, буџетирање и извршување (ППБИ) во…

Шекеринска и Купер ги отворија билатералните одбранбени консултации со САД

Министерката Радмила Шекеринска попладнево ги отвори повеќечасовните билатералните консултации со САД за одбраната, кои се одржаа преку видео-конференциска врска. Обраќајќи им се на учесниците Шекеринска рече дека САД за Северна…

Шекеринска до мировниците: Добродојдовте дома, покажавте дека на Армијата на Северна Македонија,…

„Почитувани мировници, добредојдовте дома! Ви благодарам за службата, за храброста, за издржливоста. Ви благодарам за сето ваше залагање, знаење и мотивација и за способноста којашто ја покажавте и кои го потврдија она што ние го…

По 19 години, заврши учеството на Армијата на Северна Македонија во мировната мисија во Авганистан

Заврши последната ротација на припадници на Армијата на Република Северна Македонија во Авганистан. Нашите мировници се вратија дома, а со тоа заврши и скоро две декади долгото учество на Армијата во мисиите на НАТО – „ИСАФ’’ и „Одлучна…

Шекеринска на примопредавањето на мобилната АБХО станица за деконтаминација: Кога Армијата е посила…

„Задоволство ми е денеска што сме овде заедно за да покажеме на кој начин напредува нашата билатерална соработка со стратешкиот партнер и сојузник – САД, но како напредува и модернизацијата и опремувањето на нашата армија“, рече…

Иновациски проект од Северна Македонија доби НАТО поддршка за креирање на армиска униформа која ќе…

Министерката Радмила Шекеринска и професорот на Технолошко – металуршкиот факултет при УКИМ, Игор Јорданов денеска информираа за одлична вест за нашата одбрана, економија и наука. Имено, НАТО програмата „Наука за мир и безбедност“…

Командантот на Врховната сојузничка команда на НАТО за Европа, генералот Тод Волтерс: Придонесот на…

Командантот на Врховната сојузничка команда на НАТО за Европа, генерал Тод Волтерс во рамките на својата прва официјална посета на Република Северна Македонија, денеска пристигна во Генералштабот на Армијата и Министерството за одбрана.…

Припадниците на Армијата и одбраната – лидери во дарување крв

„Постојаното присуство на крв не беше случајност, туку беше резултат на активноста и реакциите на овие луѓе, на овие две институции и на Институтот за трансфузиона медицина и на Црвениот крст. Во крводарителството најдобро покажавме…
Skip to content